Gepubliceerd op: 03-06-2022

In het begin van mijn blogserie vertelde ik over een kindje uit mijn klas die geen fiets had, terwijl hij én best ver van school woont én enorm houdt van fietsen.

In het blog 'Maatwerk en ongelijk investeren in gelijke kansen' vertelde ik ook hoe moeilijk het is om een fiets te regelen voor dit kindje. Maar ik mag jullie verblijden: het is gelukt! Het blog schreef ik voor de kerstvakantie, en ja een paar maanden later, had het kindje dan eindelijk een fiets.

Na wat heen en weer gebel met collega’s binnen de gemeente wist ik waar ik de fiets kon halen, maar de kosten waren alsnog 30 euro. Een bedrag dat misschien weinig lijkt, maar in dit geval niet haalbaar. Ook had het gezin begeleiding van het buurtteam en vond ik het logischer om dit via het buurtteam op te pakken. De buurtteammedewerker ging ermee aan de slag, maar er moest eerst geld vrij gemaakt worden. Vervolgens kan de fiets in principe alleen op een woensdagmiddag worden opgehaald, en moet én de buurtteammedewerker kunnen, én ouder én kind.

Voordat dit geregeld was, ben je helaas een paar maanden verder. En dat voor één fiets. Maar soms kan het ook snel gaan. Stichting Leergeld startte op 1 juni 2022 de campagne ‘Geen Kind Achterop!’ 100 kinderen uit groep 5 en 6 van de basisscholen Op Dreef, de Watertoren en de Klopvaart kwamen die dag naar de Atletiekbaan Overvecht voor een sportieve ochtend die geheel in het teken stond van de fiets.

Wie gooit er het verst bij het zadelwerpen en welk team kan er het aller langzaamste fietsen of ouderwets hoepelen met een velg? Ook werd de behendigheid op de proef gesteld in een parcours onder begeleiding van SportUtrecht. Bij het inventariseren bij de basisscholen of alle kinderen op de fiets kon komen bleek 20% van deze kinderen geen fiets te hebben! Stichting Leergeld Utrecht heeft in samenwerking met BikeFlip ervoor gezorgd dat deze kinderen op 1 juni toch een fiets hadden en deze ook kunnen houden. Mooi!

Iris Korvemaker

Beleidsadviseur Gemeente Utrecht
Onderwijsambassadeur in groep 5 - OpDreef - Overvecht