Gepubliceerd op: 10-04-2024

Honderdste onderwijsambassadeur in Utrecht gevierd op basisschool de Boomgaard

Woensdag 10 april begon anders dan anders voor groep 3 leerlingen op basisschool de Boomgaard in Leidsche Rijn. Wethouder Onderwijs, Eelco Eerenberg, kwam langs om de 100ste onderwijsambassadeur in het zonnetje te zetten en kon gelijk zelf ervaren hoe het is om onderwijsambassadeur te zijn.

Onderwijsambassadeur Manon Sandee stond samen met Eerenberg voor de klas om vragen van kinderen te beantwoorden, een klein groepje leerlingen te helpen met lezen en als afsluiting de klas voor te lezen.

“In Utrecht is er een lerarentekort op onze scholen. Het is mooi om te zien dat mensen buiten het onderwijs hun steentje bijdragen om leerkrachten te ondersteunen zodat zij hun vak nog beter uit kunnen oefenen. Daarnaast is het voor de ambassadeurs zelf een dag in de week met enorm veel waardering vanuit de kinderen in de klas en hopelijk worden zij verliefd op het vak”, aldus wethouder Eelco Eerenberg.

Manon Sandee draait sinds vorig jaar 1 dag in de week mee in groep 3, de klas van Hilke Reijnen. De rest van de week werkt ze als beleidsadviseur bij de gemeente Utrecht. Als onderwijsambassadeur ondersteunt ze de leerkracht in haar dagelijkse werkzaamheden in de klas. Zo begeleidt ze bijvoorbeeld kleine groepjes leerlingen die extra hulp nodig hebben met de lesstof of helpt mee met nakijken. Op die manier krijgt de leerkracht meer ruimte om leerlingen net wat meer aandacht te geven of zelf even de klas uit te lopen om een kop thee te halen. Ze ervaren hierdoor meer werkgeluk.  

“Als onderwijsambassadeur kan ik én bijdragen aan het verlagen van de werkdruk voor de leerkracht én zelf ervaren hoe het eraan toe gaat in de klas. Het geeft mij veel waardevolle kennis en ervaring.” zegt Manon Sandee.

De eerste pilot met onderwijsambassadeurs vond plaats op basisschool de Boomgaard en nu 3 jaar later vieren we de 100ste onderwijsambassadeur.

Er verschenen verschillende artikelen over de 100e Onderwijsambassadeur. Bekijk ze hieronder:

Telegraaf

AD Utrecht

VAR Leidsche Rijn

Utrecht Nieuws