Gepubliceerd op: 06-05-2025

Wij maken samen impact

Meester Marcel, leerkracht van groep zes bij basisschool de Triangel in Weesp, staat er dit schooljaar op dinsdag niet alleen voor. Jan-Joost ondersteunt Marcel één dag in de week als onderwijsambassadeur. Er is een waardevolle en duurzame samenwerking ontstaan die veel betekent voor Marcel als leerkracht, voor de leerlingen en voor Jan Joost als onderwijsambassadeur. Samen creëren Jan-Joost en Marcel op dinsdag een leeromgeving waarin kinderen niet alleen kennis opdoen, maar zich ook gezien en gesteund voelen.

 

Bekijk het verhaal van Meester Marcel en onderwijsambassadeur Jan-Joost of lees het gehele interview hieronder:

 

Marcel (55) is al meer dan 25 jaar werkzaam in het onderwijs, als leerkracht. Streng maar rechtvaardig, bevlogen en groot voorstander van evidence informed werken in het onderwijs. Dat betekent dat onderwijspraktijken en -strategieën gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek en bewezen effectiviteit. Het onderwijs, het lesgeven, het vak, zouden wat hem betreft centraal moeten staan want als dát goed gaat, dan komt het met het kind ook goed. Marcel vertelt dat hij in eerste instantie sceptisch tegenover het idee van een onderwijsambassadeur in zijn klaslokaal stond: “Toen het idee van de inzet van onderwijsambassadeurs voor het eerst ter sprake kwam, was ik niet enthousiast. Het leraarschap is een vak en als je iemand in de klas krijgt die het vak niet verstaat of daar niet mee om weet te gaan, dan heb je er eigenlijk vooral een zorg bij. Dat was toen. Een vooroordeel. Ik denk er nu compleet anders over”, besluit hij met een glimlach. 

 

“Toen het idee van de inzet van onderwijsambassadeurs voor het eerst ter sprake kwam, was ik niet enthousiast.  Het leraarschap is een vak."

Onderwijsambassadeur Jan-Joost

Jan-Joost (50) was geen nieuw gezicht op basisschool de Triangel toen hij aan meester Marcel werd gekoppeld. Hij had er op dat moment namelijk al een schooljaar op zitten als onderwijsambassadeur in Weesp. Jan-Joost heeft met zijn expertise in het opschalen van kleinere bedrijven voornamelijk in de commerciële sector gewerkt. Op dit moment is hij huisman, vrijwilliger en geeft regelmatig advies aan start-ups. Hoewel het onderwijs goed bij hem past, ziet Jan-Joost een overstap naar het leraarschap niet zitten. “Op dit punt in mijn leven wil ik me niet op één ding richten en wat dat betreft is de full-time opleidingsroute naar het leraarschap wel een barrière. Ik geniet nu gewoon van mijn rol als onderwijsambassadeur en dat is voor mij op dit moment genoeg.” 

 

Jan-Joost beschouwt het onderwijsambassadeurschap als een mooie kans om impact te kunnen maken in het onderwijs op verschillende manieren: “Je kunt verschil maken voor kinderen door ze dat moment van begrip te laten ervaren – het ‘gloeilampje’ boven het hoofd, wanneer ze iets ineens begrijpen. Zit dat zó!? Nu begrijp ik het! Hier kun je in de klas een bijdrage aan leveren”, vertelt hij enthousiast. “Maar ook voor leerlingen die minder gemotiveerd zijn, het moeilijk hebben of uitdagend gedrag vertonen kun je soms iets betekenen. Daarnaast is het waardevol om, in tijden van hoge werkdruk en schaarste, voor leerkrachten bepaalde zaken af te kunnen vangen”, vervolgt hij. “Bovendien vind ik het zelf ook gewoon ontzettend leuk om met de energie van kinderen te werken. Er gebeurt zoveel in de klas, en ik geniet ervan om daar deel van uit te maken, geen dag is hetzelfde en de dynamiek in de klas geeft me echt energie.” 

 

Die energie, dynamiek én de goede verstandhouding tussen Jan-Joost en Marcel is tijdens de les duidelijk voelbaar. Jan-Joost is voor de klas niet zomaar ‘het hulpje van de meester’, Marcel en Jan-Joost vormen een team dat helemaal op elkaar ingespeeld lijkt te zijn. Na een klassikale uitleg van Marcel mogen de leerlingen zelfstandig aan de slag. Jan-Joost leidt dit moeiteloos in goede banen, helpt leerlingen waar nodig en loopt rond om eventuele vragen te beantwoorden waardoor Marcel zijn handen vrij heeft voor individuele gesprekken met leerlingen. De rolverdeling lijkt heel natuurlijk te verlopen, niemand komt aandacht te kort en er is hier en daar zelfs tijd voor een grapje. 

 

“Jan-Joost weet mij op een hele fijne manier echt te ontlasten”, vertelt Marcel.

 

“Er is in de loop van het schooljaar, mede dankzij Jan-Joost, weer wat meer ruimte ontstaan om over te kunnen gaan op inhoud, terwijl het aan het begin van het schooljaar vaak nog ging over gedrag”, vertelt Marcel. “Als leerkracht kies je in lastige situaties of bij heftig gedrag uiteindelijk voor de groep, dat moet wel”, legt hij uit. “Intensieve individuele aandacht schiet er dan bij in en Jan-Joost heeft hier dit schooljaar een enorme bijdrage kunnen leveren want samen kun je echt veel meer dan alleen.” Jan-Joost beaamt dat juist die individuele aandacht echt verschil kan maken. “Ik zie nu in de praktijk hoe lastig het is om te werken in een omgeving waar allerlei verschillende niveaus en gedragsproblematiek samenkomen, hoe ingewikkeld het is om daar goed mee om te gaan”, vertelt hij. “Het helpt de klas als geheel verder als er meer ruimte is voor individuele aandacht. Ik kan lastig gedrag bijvoorbeeld even uit de groep nemen, zodat Marcel zich op de groep kan richten. De les kan dan gewoon doorgaan terwijl iemand die uitdagend gedrag vertoont zich tegelijkertijd gezien kan voelen. Het is fantastisch als je daarbij kunt helpen”, aldus Jan-Joost. 

 “Ik zie nu in de praktijk hoe lastig het is om te werken in een omgeving waar allerlei verschillende niveaus en gedragsproblematiek samenkomen", zegt Jan-Joost.

 

Volgens Marcel is ruimte voor individuele aandacht overigens altijd belangrijk, ook als alles in de klas op rolletjes loopt. “Op een dag als vandaag kan ik, dankzij de hulp van Jan-Joost, echt even de tijd nemen om één-op-één met leerlingen in gesprek te gaan. Die individuele gesprekken met leerlingen vind ik enorm waardevol, omdat ze leren in twee richtingen mogelijk maken: ik leer van hen, en zij leren van mij,” legt Marcel uit. “In een professionele leeromgeving draait het wat mij betreft altijd om samen leren,” vervolgt hij. “Dat geldt niet alleen voor leerlingen en leerkrachten, maar ook voor collega’s onderling. De samenwerking met Jan-Joost is ook vanuit die invalshoek heel waardevol. Het is fijn om samen te kunnen sparren en te leren: Wat zie jij? Wat zien wij? Wat kan beter? Hoe zou jij dat aanpakken? Die gesprekken zijn inspirerend, juist omdat Jan-Joost hier, met zijn wetenschappelijke achtergrond en persoonlijke ervaring als vader, een goede kijk op heeft.” 

 

De samenwerking werpt in de klas zijn vruchten af en er blijkt in de loop van het schooljaar echt meer tijd te zijn ontstaan om weer op inhoud over te kunnen gaan. Marcel is dan ook enorm blij dat hij de samenwerking ondanks zijn initiële twijfel een kans heeft gegeven. “De dinsdag met Jan-Joost is voor mij echt een prettige dag; ik kan op die dag veel meer dan dat ik zonder Jan-Joost zou kunnen en als je kinderen meer kunt geven dan je eigenlijk in je eentje zou kunnen doen, dan is dat van onschatbare waarde”, besluit hij. “Kijk, voor mij is het heel simpel”, vult Jan-Joost aan. “Ik ben er om Marcel te ondersteunen. Waar stagiaires bijvoorbeeld begeleiding en hulp nodig hebben bij hun professionele ontwikkeling, is dat voor mij in mijn rol als onderwijsambassadeur echt anders. Ik hoef niet de beste te worden in iets, ik heb geen andere opdrachten, dat is niet het doel. Als ik Marcel ergens bij kan helpen, dan help ik hem. Dit is voor mij ook wel een hele relaxte positie om te hebben en als je dan een goede samenwerking hebt, dan breng je elkaar plezier.”

Wil je ook impact maken?

Dat kan! In alle regio's zijn we op zoek naar onderwijsambassadeurs voor komend schooljaar. Lees hier meer informatie over onderwijsambassadeur worden en meld je ook aan!