Gepubliceerd op: 03-12-2021

Zelfs ik ben een beetje meer ‘excited’ dan normaal, omdat we vandaag Sinterklaas gaan vieren op school! Nadat we Sinterklaas buiten op afstand (door corona) hebben verwelkomd gaan we naar onze klas, waar alle surprises al staan uitgestald. Het is, met de hulp van de juf na schooltijd, gelukt om 22 leuke surprises te maken.

Sommige kinderen, die geen broers of zussen hebben, kennen het concept ‘surprise’ niet, omdat ze bijvoorbeeld thuis ook geen Sinterklaas vieren. Daarom konden alle kinderen na schooltijd gaan knutselen op school en daar maakten veel kinderen gretig gebruik van. Alle kinderen zijn vandaag op school, behalve één kind die vanwege zijn geloofsovertuiging geen Sinterklaas mag vieren. Zijn surprise bewaren we, en die mag hij maandag uitpakken in de klas. Kinderen mogen met een prikker een ballon kapot prikken. Hier zit een papiertje met een naam op en deze persoon mag een surprise pakken. De gedichten worden gelezen en de cadeaus worden met veel blijdschap uitgepakt, vrijwel allemaal afkomstig van de Action.

 

Wat mij verraste is dat kinderen (naast de gebruikelijke chocoladeletter en pepernoten) chips, snoep of energiedrank vroegen aan Sinterklaas. Wanneer ze dit vervolgens ook krijgen, zijn ze hier dolenthousiast over. Uiteindelijk is (bijna) iedereen tevreden en worden er nog een paar sinterklaasliedjes gezongen en hierbij wordt gedanst. Om 12.00 uur gaat iedereen naar huis en ik ben best moe van alle reuring, maar de dag is nog niet om voor de juffen en meesters. Het lokaal wordt schoongeveegd, de troep opgeruimd en de bestellingen van de kerstbomen worden verdeeld over de lokalen. Ik heb andere afspraken, maar de juf appte om 17.15 dat ze alle sinterklaasversiersels heeft opgeruimd en dat het hele lokaal is omgebouwd in kerstsferen. Maandag weer een nieuwe schooldag, een compleet omgebouwde school, waarin alles in het teken staat van Kerst.

Iris Korvemaker
Beleidsadviseur Gemeente Utrecht
Onderwijsambassadeur in groep 5 - OpDreef - Overvecht