Gepubliceerd op: 24-12-2021

Waar normaal gesproken overal kinderen rondlopen is de school nu leeg. De kerstversieringen zijn opgeruimd. Af en toe zie je een kind naar binnen lopen voor individuele instructie en om soms wat extra te oefenen met rekenen/taal. Behalve de kinderen van groep 3.

Die komen allemaal elke dag langs in groepjes. Groep 3 is zo’n belangrijke leeftijd om te leren lezen. Drie weken geen school (kerstvakantie 2 weken en nu één week extra week) zorgt ervoor dat veel leesvaardigheden wegzakken en dit niet op peil is. De rest van de juffen en meesters is ook al voorbereidingen aan het treffen voor na de vakantie. Wat als maandag de scholen nog gesloten blijven? En wat als ze wel opengaan? Voor beide scenario’s ligt het plan al klaar, ook al voel je dat iedereen vooral weer hoopt dat de scholen open zullen gaan. En ik hoop het ook. We gaan het zien.

Ook voor mezelf is het nu een tijd van reflectie en bezinning. Ik heb ook twee weken kerstvakantie. Mijn eerste vijf maanden onderwijsambassadeur zitten erop. Wat heb ik bereikt? Wat ga ik doen komend half jaar? Elke donderdag is voor mij een van de leukere dagen in de week, vooral nu we alleen maar thuiswerken. Ik ben verrast, ik heb mij verbaasd en ik heb veel geleerd. Komend half jaar wil ik meer tot resultaten komen.

Ik wil onderzoeken hoe we in de wijk kunnen zorgen voor een buurtaanpak, waar er ook een fysieke plek is waar de kinderen en ouders van de school ín de wijk naartoe kunnen voor (naschoolse) activiteiten. Ik wil mij bezighouden met de PR van de school en ik wil graag aan de slag met mijn eigen kinderen met een vraagstuk van de gemeente, waarbij we hun input kunnen gebruiken. Mooie plannen. Maar nu eerst een fijne kerstvakantie!

Iris Korvemaker

Beleidsadviseur Gemeente Utrecht
Onderwijsambassadeur in groep 5 - OpDreef - Overvecht