Gepubliceerd op: 22-04-2022

Over anderhalve week is het Pasen. En Pasen valt dit jaar tijdens de Ramadan. Wat doe je als christelijke school waar ook veel kinderen op school zitten die moslim zijn? Ga je dan wel of geen paasontbijt/lunch organiseren, terwijl ook sommige kinderen uit de bovenbouw (en docenten) meedoen met vasten? Dit zijn ingewikkelde vragen die tijdens de docentenvergadering worden besproken.

Wat zijn de voor- en tegenargumenten? Je zou kunnen zeggen dat we in alle klassen Pasen vieren zónder eten, om de kinderen die vasten tegemoet te komen. Aan de andere kant: Pasen is het einde van de vastentijd voor christenen en daar staat eten juist centraal. En is het ook geen dubbele boodschap als school als we voor de leerprestaties aanraden om jonge kinderen niet mee te laten doen met vasten, maar er vervolgens wel het Paasfeest op aanpassen? Ook gaf een juf aan die zelf ook mee doet met de Ramadan dan zij het niet vervelend vindt als andere mensen om haar heen eten, omdat het doel van vasten is om verleidingen te weerstaan.

Uiteindelijk wordt er gestemd en besloten om als christelijke school wél een paaslunch te organiseren en de kinderen die niet mee willen eten, de paaseitjes en lunch mee naar huis krijgen om ’s avonds na zonsondergang op te eten. Ook worden er spelletjes georganiseerd zodat niet alleen het eten centraal staat. Een mooie oplossing, waar iedereen blij mee is. En een dilemma waar je niet op elke school mee te maken krijgt.

Iris Korvemaker

Beleidsadviseur Gemeente Utrecht
Onderwijsambassadeur in groep 5 - OpDreef - Overvecht