Gepubliceerd op: 11-06-2024

Onderwijsambassadeur aan het woord: Thea van Schaik 

Twee jaar geleden ging Thea van Schaik met pensioen na een lange loopbaan in de non-profitsector. In haar laatste baan werkte ze als manager bij de GGD. Ze is elke donderdag op Kindcentrum De Koningslinde in Nijkerk. 

Jaren eerder had ik ook overwogen om een overstap te maken naar het onderwijs, maar destijds was dit alleen mogelijk als je ervaring had als leerkracht en die miste ik. Als gepensioneerde wilde ik graag iets in het onderwijs doen, maar wist niet goed wat. Ik heb zelf geen kinderen, maar ben wel altijd omringd geweest door jonge mensen. Zien hoe snel zij nieuwe dingen leren en zich sociaal ontwikkelen, heeft mij altijd geboeid. Ik vind dat elk kind recht heeft op een vrije, vrolijke schooltijd. Het is een belangrijke basis voor later. Daar draag ik graag een steentje aan bij.

Ik mocht meelopen bij Jesse, de leerkracht van groep 7. We zijn echt in onze samenwerking gegroeid. Onderwijsambassadeur zijn, vraagt commitment. Elke donderdag ben ik op school en doe wat nodig is. Als Jesse uitleg heeft gegeven en door de klas loopt om te helpen, kunnen kinderen mij ook aanspreken. Of ik help kinderen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen door extra met ze te lezen. Ook beoordeel ik samen met Jesse de boekbesprekingen en spreekbeurten. Jesse vindt het leuk dat ik ervaringen uit mijn leven inbreng tijdens de les.

Na afloop van een schooldag spreken Jesse en ik regelmatig na wat er is gebeurd, wat mij opviel of over de vragen die ik heb. Ook in de kamer waar alle leerkrachten samenkomen, wissel ik ervaringen uit. Toen ik begon als onderwijsambassadeur, leek de omgang met de kinderen mij geweldig, maar zag ik een beetje op tegen het contact met de leerkrachten. Ik had verwacht dat het onderwijs een wat depressieve, overwerkte plek was. Ik heb het tegendeel ervaren: wat een vrolijkheid! Ik heb zoveel respect voor de leerkrachten gekregen. Hoe ze van de kinderen houden. Hoe ze zich inzetten om de gekste en leukste dingen voor ze te verzinnen. Hoe ze hun best doen te zorgen dat elk kind een goed plekje heeft. Elke keer word ik er blij van. Actief zijn als onderwijsambassadeur voelt als een verrijking. Het klinkt misschien soft, maar op school kan ik mijzelf zijn en ben ik van betekenis. 

“Ik heb zoveel respect voor de leerkrachten gekregen.”

Enthousiast na het lezen van het verhaal van Thea?

Voor komend schooljaar zijn er plekken beschikbaar op basisscholen in Almere, Den Haag, Gelderse Vallei, Gooi- en Vechtstreek, Neder- en West Betuwe, Oss/Den Bosch/Bernheze, Rotterdam en Utrecht. 

Lees hier meer informatie over onderwijsambassadeur worden en meld je ook aan!