Gepubliceerd op: 06-11-2024

Onderwijsambassadeur aan het woord: Sietske Baaten

Achttien jaar werkte Sietske Baaten als vormgever visuele communicatie. Vier jaar geleden gooide ze het roer om. Na vier maanden werken als onderwijsambassadeur schreef ze zich in bij de pabo in Utrecht. Als student van het Gulden Middenwegtraject stond ze na één jaar al voor de klas. Ze is klaar met haar opleiding en werkt als leerkracht op basisschool De Boomgaard waar ze begon als onderwijsambassadeur. 

Ik heb er nooit van gedroomd om juf te worden. Mijn keuze voor het onderwijs is de uitkomst van een rationele zoektocht. Ik besloot op een onconventionele manier mijn loopbaan en persoonlijke ontwikkeling onder de loep te nemen. Niet vanuit de werkervaring en gevolgde opleidingen, maar door mijn waarden als vertrekpunt te nemen. Eigenlijk liet ik los wat er in mijn rugzak zat en ging op zoek naar wat ik miste. Ik kwam erop uit dat ik mensgerichtheid belangrijk vond en al gauw volgde het basisonderwijs als mogelijk interessante werkplek.

Het aflopen van mijn contract, begin 2021, heb ik gebruikt als een spreekwoordelijke ‘schop onder de kont’ om in de praktijk te gaan ervaren of het onderwijs bij mij zou passen. Ik klopte aan bij Nicole, directeur van basisschool de Boomgaard; zou ik een keertje kunnen komen kijken? Dat kon! De school was net verbouwd, maar er moest nog het nodige gebeuren wat betreft inrichting en visuele communicatie. Het voelde veilig om rond te kijken in een nieuwe omgeving, terwijl ik iets deed dat vertrouwd was. Al tijdens het tweede gesprek met Meintje, van Stichting Onderwijsambassadeurs waar de directeur mij mee in contact had gebracht, bleek dat er een plekje vrij was gevallen. Ik kon op dezelfde school twee dagen per week meehelpen als onderwijsambassadeur in groep 4.

Naast het ondersteunen van leerkracht Jeroen, leerlingen helpen met vragen, kleine groepjes kinderen helpen met extra oefenen en voorlezen in de klas, mocht ik ook een paar lessen voorbereiden over executieve functies; verschillende vaardigheden zoals rekening houden met anderen of je in een ander verplaatsen.

Na vier maanden als onderwijsambassadeur heb ik de knoop doorgehakt en mij aangemeld voor de pabo. De optie ‘zij-instromer’, waarbij je direct salaris krijgt en alle studiekosten worden vergoed, was voor mij niet passend. Ik beschikte niet over voldoende didactische en pedagogische ervaring. De deeltijd pabo duurt drie jaar en moet je volledig zelf betalen. De studiebelasting is fors, 32 uur per week. Hoewel ik deze optie ook niet aantrekkelijk vond in combinatie met de zorg voor mijn gezin én een baan, zat ik al zover in het proces dat ik geen andere mogelijkheid zag.

Tot ik hoorde over een landelijke regeling ‘Versneld voor de Klas’ die vaak De Gulden Middenweg wordt genoemd. Dit traject is een middenweg tussen de deeltijdopleiding en de variant ‘zij-instromer’. Het verschil is dat je, na het behalen van het eerste jaar, al betaald voor de klas mag staan. Natuurlijk is deze oplossing uit nood geboren. Na een jaar pabo en twee dagen per week stagelopen, waren mijn didactische en pedagogische vaardigheden nog steeds niet optimaal. Toch ben ik blij dat ik dit traject kon doen. Het voelde steeds veiliger en vertrouwder voor de klas.

Mijn man maakt het proces dat ik doorloop vanaf de zijlijn mee. ‘Je komt elke dag met een glimlach op je gezicht thuis!’, zegt hij regelmatig. Dat klopt. Er is altijd wel iets leuks, positiefs of grappigs gebeurd. Hoe lastig het vaak ook is om alle ballen in de lucht te houden, werk, studie en gezin, toch slaat de balans elke keer weer positief uit. De openheid, positiviteit en energie die ik vanuit Stichting Onderwijsambassadeurs heb ervaren, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de keuze die ik heb gemaakt. Zij waren altijd bereikbaar om te sparren en dachten mee op welke manier ze mij konden helpen. Veel dank dus ook voor Meintje en het team van Stichting Onderwijsambassadeurs!

Enthousiast na het lezen van het verhaal van Sietske?

Er zijn plekken beschikbaar op basisscholen in Almere, Den Haag,
Gelderse Vallei, Gooi- en Vechtstreek, Neder- en West Betuwe, Oss/Den Bosch/Bernheze, Rotterdam en Utrecht. 

Lees hier meer informatie over onderwijsambassadeur worden en meld je ook aan! 

“Na vier maanden als onderwijsambassadeur heb ik de knoop doorgehakt en mij aangemeld voor de pabo.”