Frank van Egmond heeft vijftien jaar werkervaring bij de gemeente Utrecht en Amsterdam op het terrein van onderwijs, jongerenwerk en sport. De laatste drie jaar werkt hij als beleidsadviseur middelbaar beroepsonderwijs. Hij heeft twee jaar als onderwijsambassadeur op basisschool 'de Odyssee' in Utrecht rondgelopen.
Het terugdringen van het tekort aan vakopgeleiden en het vergroten van de waardering voor vakmanschap en het mbo maken mijn werk uitdagend. Een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van jonge mensen loopt als een rode draad door mijn werk. De laatste jaren denk ik steeds vaker; ‘schuilt er een leerkracht basisonderwijs in mij?’ Het moment dat Stichting Onderwijsambassadeurs op mijn werk bij de gemeente Utrecht een presentatie gaf, wist ik direct: “Dit is mijn kans om echt een goed beeld te krijgen.”
Mijn eerste weken als onderwijsambassadeur liep ik regelmatig met een rood hoofd rond in de klas. Door mijn inbreng zag het er soms uit of er een bom was ontploft, zo chaotisch, terwijl ik probeerde een leuke meester te zijn. Mariëlle, de leerkracht van groep 6 waaraan ik was gekoppeld, gaf mij de ruimte te ervaren hoe mijn keuzes uitpakten in een groep met negen- en tien-jarigen. Het was een leerzame speeltuin, maar wel een gecontroleerde. Alles wat gebeurde ging in overleg met Mariëlle. Voor mijn gevoel moest ik streng zijn, maar eigenlijk hebben kinderen behoefte aan één ding: duidelijkheid. Als ik die gaf, betaalde dit zich ook snel uit. Een waardevolle les.
Een eyeopener vond ik ook het inzicht dat ieder kind hetzelfde verdient, maar dat je niet elk kind hetzelfde kan of moet behandelen. Ondanks de verschillen tussen kinderen en de aanpak die dit vergt, moet je als leerkracht toch zorgen dat de groep aan het eind van het jaar gezamenlijk de eindstreep haalt.
Het vertrouwen dat dit werk mij goed ligt en dat ik er positieve energie van krijg, heb ik, maar het volgen van de opleiding kost veel tijd en geld. Het liefst zou ik het fifty-fifty willen doen. De ene helft van de tijd werken als adviseur onderwijs en de andere helft voor de klas staan als meester.
Ik zou iedereen die zich professioneel bezighoudt met onderwijszaken adviseren om als onderwijsambassadeur aan de slag te gaan. Ik ben beter geworden in het werk dat ik doe, omdat ik weet hoe het er dagelijks op school aan toe gaat.
Voor komend schooljaar zijn er plekken beschikbaar op basisscholen in Almere, Den Haag, Gelderse Vallei, Gooi- en Vechtstreek, Neder- en West Betuwe, Oss/Den Bosch/Bernheze, Rotterdam en Utrecht.
Lees hier meer informatie over onderwijsambassadeur worden en meld je ook aan!