Gepubliceerd op: 01-10-2021

Wat een mooi nieuws! De school heeft geregeld dat kinderen op dinsdag en donderdag na school gratis kunnen gymmen bij de gymmeester. Kinderen kunnen zich opgeven met toestemming van de ouders en dan worden ze ingedeeld op dinsdag óf donderdag.

In mijn klas (bestaande uit 20 kinderen) willen ongeveer 15 kinderen sporten na schooltijd. Er is dus genoeg behoefte aan naschoolse activiteiten en sporten, en dit aanbod van dichtbij (op school) en direct na school sluit hier dus perfect bij aan. Dit proeft naar meer. Een aantal kinderen hebben geen briefje ingevuld. Als ik aan één van hen vraag of diegene niet wil sporten na school, geeft hij antwoord dat hij wel wil sporten, maar dat zijn ouders het briefje niet ingevuld hebben. We weten dat ouders de Nederlandse taal ingewikkeld vinden, dus na een gesprek met de juf kan hij gewoon meesporten, zonder dat het briefje moet worden ingevuld. Fijn dat dit kan, en ook belangrijk om alert te zijn waarom sommige kinderen niet mee doen met activiteiten.

In de wandelgangen hoor ik ook sommige juffen en meesters zeggen dat er al ontzettend veel in de lestijd moet worden gestopt, en dat veel andere thema’s voor ontwikkeling zoals sporten heel belangrijk zijn, maar dan liever na schooltijd. Vooral omdat ook wordt gezegd dat veel kinderen zich ‘vervelen’ na schooltijd, en het goed kan zijn voor de ontwikkeling om meer na school aan te bieden. Dit initiatief van de school is super fijn en dan vraag ik mij gelijk af of we dit misschien niet verder uitbreiden met partners rondom de school? Het enthousiasme vanuit de kinderen is er in ieder geval!

Iris Korvemaker
Beleidsadviseur Gemeente Utrecht
Onderwijsambassadeur in groep 5 - OpDreef - Overvecht