Gepubliceerd op: 16-10-2023

Een goede start!

De eerste twee weken als onderwijsambassadeur zijn voorbij gevlogen!

Gelukkig voel ik me enorm welkom op Op Dreef, de basisschool waar ik aan de slag ben. Wat mij opvalt, is dat het team echt samen de school draaiende houdt. Zo beginnen alle medewerkers om 8:10 met een gezamenlijke dagstart, nog voordat alle kinderen de school binnen komen. Ik zie ook stuk voor stuk bevlogen mensen die bewust voor deze school in Overvecht hebben gekozen (de school heeft een hoge ‘schoolweging’: dat willen zeggen een complexe leerlingpopulatie).

Als onderwijsambassadeur ga ik komend jaar aan de slag in het klaslokaal van juf Willemijn in groep 8 en ondersteun ik ook schoolleider Rohan. Groep 8 is “een hele leuke groep” volgens Willemijn en op mijn eerste dag mag ik zelf ervaren dat dit klopt! De groep bestaat uit 20 leerlingen en de onderlinge dynamiek is ontspannen. Ik ben benieuwd hoe het is om de sfeer een jaar lang mee te krijgen en ook de ontwikkeling van de leerlingen te volgen. Groep 8 is natuurlijk een spannend jaar waarin de leerlingen ook een schooladvies voor het voortgezet onderwijs krijgen.

Ik merk dat de eerste weken aftasten zijn: voor de leerlingen, voor Juf Willemijn (op een gegeven moment tegenover de groep: “volgende keer ga ik dit anders aanpakken”) en ook voor mij: hoe zullen de leerlingen mij ontvangen? Mooi hoe Willemijn werkt aan een veilig leerklimaat: “ik wil dat je leert om fouten te mogen maken”!

Schoolleider Rohan heeft me tijdens de eerste dagen en tijdens de informatie avond voor ouders geïntroduceerd met alle ondersteuning die er rondom de school is. Van taallessen voor ouders tot jeugdhulpverlening, maar bijvoorbeeld ook de leerplichtambtenaar. Ik sluit aan bij een gesprek met iemand van de Avonturenclub: een initiatief om kinderen na schooltijd onder begeleiding de buurt te laten ontdekken: “we gaan op zoek naar een klimboom, hoe komen we over dat slootje, welke planten en dieren leven er in onze buurt etc.”. Een ontzettend leuke manier om buiten het klaslokaal te leren over de wereld om je heen! Het gesprek gaat over hoe we het aanbod na schooltijd structureler zouden kunnen maken. Het gesprek laat maar weer eens zien dat de verantwoordelijkheid van de school niet stopt zodra de lestijd voorbij is. Er wordt veel van scholen verwacht anno 2023. Tegelijkertijd snap ik hoe belangrijk het juist op deze school in Overvecht is om dit aanbod te creëren. Maar er gaat natuurlijk een hoop werk achter schuil.

Ik ben onder de indruk van wat er allemaal georganiseerd wordt en hoeveel verschillende mensen daar aan mee werken. Dat inspireert me. Ik weet zeker dat ik een mooi jaar tegemoet ga en veel ga zien en leren!

Michiel van Veluwen

Beleidsmedewerker Lerarentekort - Ministerie van OCW
Onderwijsambassadeur bij basisschool Op Dreef - Utrecht