Je vindt hier antwoorden op veelvoorkomende vragen. We hebben ze voor je geclusterd onder onderwijsambassadeur, school en bedrijf. Staat je vraag er niet bij of mis je informatie in de antwoorden? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Aanmelden kan via ons digitale aanmeldformulier. We vragen je hierin om ook een recent CV toe te voegen. Dit maakt het proces voor ons allemaal weer een stap korter.
Om mee te kunnen draaien als onderwijsambassadeur vragen wij:
De tijdsinvestering is 6 tot 8 uur per week voor een half of heel schooljaar.
We beseffen dat je deze functie naast je andere bezigheden vervult. Daarom zorgen we ervoor dat de activiteiten zoveel mogelijk op de dag vallen dat je aanwezig bent op school. Je kunt je gedurende de dag ook voorbereiden voor een volgende lesdag.
We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat er mogelijk is.
Ja, dat kan. Dit is afgesproken in overleg met de voorzitter van het College van Bestuur. Het is belangrijk dat je wel bekwaam bent om groepen te begeleiden.
Je valt onder de supervisie van de leerkracht. Als deze niet aanwezig is, is er iemand anders verantwoordelijk voor jou. Je mag wel alleen pleinwacht lopen.
Alles gaat in goed overleg en je geeft zelf ook aan of het voor jou goed voelt. De inwerkperiode geven jou en de leerkracht tijd en ruimte om hier samen een balans in te vinden.
De onderwijsambassadeur wordt op de werkvloer in eerste instantie begeleid door de leerkracht. De coördinator Onderwijsambassadeurs zorgt voor de inhoudelijke begeleiding en ondersteunt bij het ontwikkelen en geven van lessen. Je kunt de coördinator vragen om jou tijdens een bepaalde les te observeren en feedback te geven.
Om onderwijsambassadeurs goed voor te bereiden en te begeleiden is er een online leeromgeving samengesteld. Tijdens de training komen de volgende onderwerpen aan bod: vreedzame school/kanjertraining, klassenmanagement, lesopbouw en gedrag.
Ook is er 1 keer per jaar een reflectiemiddag waaraan alle onderwijsambassadeurs deelnemen. Dit gebeurt onder leiding van professionele begeleiders.
Een onderwijsambassadeur wordt niet opgeleid tot leerkracht of onderwijsassistent. Dit vraagt dus minder specifieke begeleiding en kost een leerkracht ook minder tijd. Onderwijsambassadeurs zijn al professionals en hebben werkervaring. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd voor het onderwijs en hebben een hoge betrokkenheid. Ze zien het meedraaien in een klas als kans en zetten zich in om de werkdruk van leerkrachten te verlagen.
Als het niet goed loopt tussen jou en een leerkracht kun je dit melden bij de coördinator Onderwijsambassadeurs of iemand van het kernteam Stichting Onderwijsambassadeurs. In overleg met de leerkracht en de onderwijsambassadeur zal naar een passende oplossing worden gezocht.
Het is belangrijk dat Onderwijsambassadeurs aansluit bij de visie en missie van de school en dat het goed past in je jaar- en schoolplan.
Draagvlak binnen het team is een voorwaarde om het project succesvol te laten verlopen.
Er is een tijdsinvestering nodig vanuit de school; het teamlid dat de coördinatie op zich neemt is gemiddeld een half uur per aanwezige onderwijsambassadeur kwijt per week.
Er zijn meerdere startmomenten per jaar. Aan het begin van het schooljaar (september en na de hersft-, kerst- en voorjaarsvakantie.
Dat is afhankelijk van het moment in het schooljaar dat je in contact komt met ons. Gemiddeld duurt het 2 a 3 maanden om alles met elkaar te organiseren en het moment dat een onderwijsambassadeur op school begint.
Team Onderwijsambassadeurs helpt je de eerste keer bij het organiseren en opstarten van alles. Er gaat dan vooral tijd naar het afstemmen, uitzetten van berichten voor werving, selecteren, intakegesprekken en matchen.
De tijdsinvestering voor de persoon die de coördinatie op zich neemt op school is gemiddeld een half uur per aanwezige onderwijsambassadeur per week.
Dat gaat in overleg met de directie van de school. Het aantal matches is afhankelijk van het aantal groepen, het aantal stagiaires en het aantal startende leerkrachten.
De leerkrachten kunnen zelf aangeven of zij openstaan voor samenwerking met een onderwijsambassadeur. Dit gebeurt op vrijwillige basis.
Op de scholen waar het project al draait inventariseren de directies in overleg met de schoolopleiders hoeveel plekken er zijn. Dit verschilt per schooljaar en ligt aan de grootte van de school.
Er zijn meerdere opties:
De tijd van de interne coördinator wordt bekostigd door de school.
Wat krijg je als werkgever terug:
Als de werkgever het salaris doorbetaalt, kan dit op de volgende manieren bekostigd worden:
Zeker. Dat kan op meerdere manieren: