Gepubliceerd op: 12-12-2023

Terugblik event Project Onderwijsambassadeurs maken we samen

We kijken terug op een geslaagd event 21 november bij het Amadeus Lyceum in Vleuten. Met een hoge opkomst aan vrijwilligers en (onderwijs)professionals hebben we een inspirerende middag gehad.

Bekijk de aftermovie

 

Dagvoorzitter Roel Hoogendoorn (voorzitter CvB Talent Primair) nam ons deze middag mee door het programma. Beginnend met de mooie woorden van initiatiefnemer Meintje Spijker:

"Terugkijkend naar de afgelopen drie jaar weet ik nu dat er lef, vertrouwen en daadkracht nodig is geweest om te komen waar we nu staan. Project Onderwijsambassadeurs is een manier om handen en voeten te geven aan ontschotten in de praktijk in onze samenleving. We bereiken samen inmiddels zoveel meer. Samen maken we impact in de scholen". 

Daarna presenteerde Mirjam Stroetinga (Marnix Academie) de onderzoeksresultaten van Project Onderwijsambassadeurs in het VO. Daarbij werden dezelfde onderzoeksvragen gebruikt als bij het onderzoek dat eerder werd uitgevoerd in het PO:

  • Welke meerwaarde van het project Onderwijsambassadeurs ervaren onderwijsprofessionals en onderwijsambassadeurs in het VO?
  • Welke factoren noemen deze onderwijsprofessionals en onderwijsambassadeurs die volgens hen bijdragen aan het tot stand komen van de ervaren meerwaarde?

In het kort kwamen de volgende onderzoeksresultaten aan bod:

  • Er is een verschil tussen de rol van onderwijsambassadeur zijn in het PO en VO;
  • Onderwijsambassadeurs zorgen voor: meer beschikbare handen, het draagt bij aan werkplezier en het geeft een waardevolle blik van buiten;
  • Er zijn belangrijke randvoorwaarden voor het succesvol inzetten van onderwijsambassadeurs in het VO, net als in het PO;
  • Het vergt een kritische afweging tussen meerwaarde en investering.

Binnenkort (december 2023) verschijnt in VO Magazine een uitgebreid artikel met de resultaten van dit onderzoek.

Na de presentatie gingen alle aanwezigen met elkaar in gesprek aan de hand van de stellingen: 'Een onderwijsambassadeur is onmisbaar in de school' en 'Onderwijsambassadeurs op scholen is een tijdelijke oplossing'. Dit leverde een leuke interactie op in de zaal en plenair.

Daarna was het alweer tijd om ons eerste magazine uit te reiken vol met mooie ervaringsverhalen van onze onderwijsambassadeurs. Benieuwd naar het magazine?

Bekijk het magazine 'Impact maken in de praktijk' digitaal.

We sloten de middag af met een borrel waar iedereen gezellig kon bijpraten en ontmoeten.

Fotoalbum van de middag