Gepubliceerd op: 15-04-2024

Onderwijsambassadeur aan het woord: Femke Gordijn

Ze is opgeleid tot organisatiepsycholoog en werkte bij verschillende organisaties. Nadat ze tweeënhalf jaar geleden haar baan opzegde en vervolgens de studie loopbaanadviseur had afgerond, ging ze drie dagen per week aan de slag als onderwijsambassadeur op basisschool Curtevenne in Kortenhoef. 

Acht jaar geleden ging mijn oudste zoon voor het eerst naar school. Ik hielp mee als klassenouder, biebmoeder en ging regelmatig mee met schoolreisjes en andere uitjes. Geleidelijk aan groeide mijn interesse in het onderwijs. Een paar jaar geleden overwoog ik te solliciteren op een functie van onderwijsassistent, maar heb niet doorgezet. Wat als het toch niet past? De stap voelde te groot. Toen kwam Stichting Onderwijsambassadeurs op mijn pad. Ik wist direct dat ik dit wilde.

In de klas hielp ik onder andere mee met nakijken, knutselen, toetsen afnemen, kleine groepjes kinderen begeleiden, dansjes instuderen en pleinwacht lopen. De dagen vlogen voorbij. Ik leerde zoveel: hoe een schooldag eruit ziet, hoe leerkrachten communiceren met kinderen, hoe een groep stil te krijgen, hoe om te gaan met conflicten die kinderen hebben, welke lesmethodes er zijn. Het gaf mij een goed beeld van werken in het onderwijs. Ik ging vol energie naar school en kwam met net zoveel energie weer thuis. Na een schoolvakantie had ik de kinderen gemist en was benieuwd hoe het met ze ging.

Overstap naar het onderwijs
Ik vond dit zo leuk dat ik er mijn baan van wilde maken. Sinds dit schooljaar werk ik drie dagen per week op basisschool ‘De Ploeg’ in Laren. Weet je wat zo leuk is? Ik ben nog steeds volop bezig met psychologie! De hele dag door komen er vragen op je pad als; Hoe leer je een kind een compliment te geven? Hoe zorg je dat een kind gemotiveerd raakt? En hoe kan je daar als leerkracht op een goede manier mee omgaan? Voor iemand met roots in de psychologie is dat ontzettend leuk. Uitgeleerd en uitgekeken ben ik nog lang niet!

“Ik kon op een laagdrempelige manier kennis maken met het onderwijs.”

Enthousiast na het lezen van het verhaal van Femke?

Lees hier meer informatie over onderwijsambassadeur worden en meld je ook aan!