Gepubliceerd op: 20-05-2025

Wij maken samen impact in Den Haag

Nienke (28) werkt bij de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en zet zich in het dagelijks leven in voor gelijke kansen in het onderwijs. Nienke duikt anderhalf jaar lang nog dieper in de praktijk door zich in te ze en als onderwijsambassadeur. Iedere vrijdag is Nienke te vinden op KC Leyenburg in Den Haag, waar dit schooljaar een bijzondere samenwerking is ontstaan. Meester Tom vormt samen met Nienke een team dat elkaar en de leerlingen van groep 7 weet te inspireren. 

Bekijk het verhaal van Meester Tom en onderwijsambassadeur Nienke of lees het gehele interview hieronder:

Misschien komt het door de klik en het oprechte enthousiasme van Nienke, misschien helpt het ook wel dat meester Tom als onlangs afgestudeerd zij-instromer maar al te goed weet hoe belangrijk het is om in een warm bad terecht te komen en zelf enorm openstaat om te blijven leren. Hoe het ook zij, de sfeer in de klas is fantastisch en Nienke krijgt alle vrijheid om op vrijdag haar enthousiasme en aanstekelijke liefde voor lezen op de klas over te brengen. Met succes. Niet alleen de leerlingen worden steeds enthousiaster, ook meester Tom heeft een heel nieuwe kijk gekregen op leesonderwijs en het belang van goede en mooie boeken. Op het raam in groep 7 hangt een poster met de ‘Grote Vriendelijke 100’, een lijst met de mooiste kinderboeken aller tijden, en de kast in de klas staat inmiddels vol met mooie klassiekers. “Nienkes werk”, licht meester Tom vrolijk toe.  

“Ik wilde heel graag nog veel meer de praktijk opzoeken,”

Nienke werkt in het dagelijks leven fulltime bij de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van Onderwijs als coördinator van de Landelijke GKA Agenda’s. “Wij werken samen met scholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties aan kansengelijkheid in het onderwijs. Binnen de Landelijke GKA Agenda’s verenigen scholen zich die eenzelfde soort uitdaging hebben, samen werken we dan aan onderwerpen die op thema zijn ingericht. We kijken daarbij naar waar de uitdagingen zitten, waar de energie zit en hoe we daar zo goed mogelijk op in kunnen spelen”, legt Nienke enthousiast uit. Zelf zet Nienke zich binnen de Landelijke GKA Agenda’s vooral in op het thema Taal & Ouders. 

‘Perfect! Echt iets voor mij’, dacht Nienke bij zichzelf toen ze via een collega hoorde over de rol van een onderwijsambassadeur. Ze twijfelde dan ook geen moment en legde contact met Stichting onderwijsambassadeurs. “Ik wilde heel graag nog veel meer de praktijk opzoeken,” legt Nienke uit. “Hoewel ik in mijn werk al veel met de praktijk bezig ben, brengt het onderwijsambassadeurschap je echt nog een stapje dichterbij. Je krijgt de kans om langere tijd één dag in de week de kinderen te leren kennen, te horen wat er speelt op school en te zien wat er allemaal op het bordje van de leerkracht belandt. Nu ik een tijdje meedraai op school, blijkt het inderdaad zo mooi en zinvol als ik hoopte om allerlei thema’s, waar ik in mijn dagelijks leven op een andere manier aan werk, samen te zien komen in de school”, vertelt Nienke.  

Nienkes avontuur als onderwijsambassadeur begon een schooljaar eerder al, toen zij in februari 2024 werd gekoppeld aan groep 8 bij KC Leyenburg. Nienke had in haar aanmelding aangegeven enorm van musicals te houden en kon bij groep 8, in aanloop naar de eindmusical, dan ook haar hart ophalen. Nienke voelde zich direct thuis op de ‘fantastisch leuke’ school in Den Haag en zou zich hier ook het daaropvolgende schooljaar inzetten als onderwijsambassadeur. Na haar eerste maanden als onderwijsambassadeur in groep 8, werd Nienke na de zomervakantie gekoppeld aan meester Tom, leerkracht van groep 7, die zelf nog niet eens heel lang leraar is omdat hij pas drie jaar geleden de overstap naar het leraarschap maakte via een zij-instroomtraject.  

Meester Tom vertelt stralend over die overstap naar het onderwijs. “Ik ben drie jaar geleden als zij-instromer gestart in het basisonderwijs en het leraarschap voelt als een roeping, niet als werk. De energie die je krijgt als je leerlingen ziet groeien, of dat nou op sociaal-emotioneel vlak is of vakinhoudelijk, is fantastisch en als je dan aan het einde van het jaar ontdekt dat je echt iets voor iemand hebt kunnen betekenen geeft dat een heel goed gevoel”, vertelt hij met oprecht enthousiasme. “Ik heb dit schooljaar groep 7 onder mijn hoede”, gaat hij verder. “Het is een hele fijne en harmonieuze klas, maar tegelijkertijd ook een klas die uit de coronaperiode komt en, mede daardoor, een leerachterstand heeft opgelopen op sommige vlakken”, legt Tom uit. “Dat was vanuit de visie van de school dan ook een van de redenen om in deze klas te zorgen voor wat meer ondersteuning.” Nienke ondersteunt Tom in de klas bij verschillende taken maar heeft zich voornamelijk, vol enthousiasme, op het leesonderwijs gestort.  

 

“Ik ben drie jaar geleden als zij-instromer gestart in het basisonderwijs en het leraarschap voelt als een roeping, niet als werk, vertelt Tom met oprecht enthousiasme"

“Tom geeft me de ruimte om van alles uit te proberen, en daardoor leer ik ontzettend veel in korte tijd, dat is echt fantastisch!”

 “Op vrijdag verzorg ik in de ochtend het leesonderwijs”, vertelt Nienke. “Ik lees voor en ga met leerlingen over het boek in gesprek. Achteraf stel ik vragen als: Welk gevoel zou de hoofdpersoon hebben gehad? Wat denk jij dat er gaat gebeuren? Ik probeer leerlingen op die manier bij het verhaal te betrekken en ze aan het denken te zetten”, legt Nienke uit. Haar aanpak lijkt te werken. 

Tom is in elk geval erg onder de indruk van wat Nienke nu al heeft weten te bereiken en vindt dat enorm inspirerend. “Het mooiste is misschien wel dat deze klas echt van ver moest komen als het zelfmotivatie betrof en dat gold zeker ook voor leesonderwijs. Je ziet dat een heel groot deel van de leerlingen in de loop van het schooljaar veel enthousiaster is geworden over het leesonderwijs op vrijdag en dat ze het lezen steeds meer weten te waarderen, dat is heel bijzonder”, vertelt hij. "Ik was me er heus wel van bewust dat lezen belangrijk is, dat we meer moeten lezen op school en dat het niveau in Nederland achteruit gaat”, gaat hij verder. “Maar Nienke heeft mij echt de ogen kunnen openen over mijn eigen bijdrage daarin. Ik ben dankzij Nienke veel bewuster gaan nadenken over de rol die ik hier als leerkracht zelf in kan spelen. Het helpt echt als je als meester zelf meer kinderboeken leest voor een stukje betrokkenheid. Het is belangrijk dat je kunt meepraten, kinderen kunt meenemen en als leerkracht het goede voorbeeld geeft.”  

 

"Ik was me er heus wel van bewust dat lezen belangrijk is, maar ik ben dankzij Nienke veel bewuster gaan nadenken over de rol die ik hier als leerkracht zelf in kan spelen."

 

Nienke haalt enorm veel energie uit haar rol op school, niet alleen door de interactie met de leerlingen, maar ook door de samenwerking met Tom. “Tom geeft me de ruimte om van alles uit te proberen, en daardoor leer ik ontzettend veel in korte tijd, dat is echt fantastisch!”, vertelt ze enthousiast. “De inzichten die ik hier opdoe, kan ik direct toepassen in mijn werk bij de Gelijke Kansen Alliantie. Tom is pas afgestudeerd en heeft veel actuele kennis over thema’s die nu centraal staan in de opleiding. Dat maakt de samenwerking extra waardevol voor mij.” Nienke legt uit dat thema’s als ‘onderwijs vanuit hoge verwachtingen’ en ‘samenwerken met ouders’ dankzij Tom echt tot leven komen. “Tom is bijzonder goed in het samenwerken met ouders, en dat inspireert me enorm. Hij laat mij aansluiten bij gesprekken met ouders, zoals rapport- en pre adviesgesprekken, en dat is voor mij ontzettend leerzaam,” vertelt ze. “Het adviesproces is bijvoorbeeld enorm belangrijk met oog op kansengelijkheid. Door te zien hoe Tom dit aanpakt en te zien hoe dit leeft in de praktijk, krijg ik waardevolle inzichten die ik in mijn werk kan gebruiken. Ik waardeer het enorm dat ik de kans krijg om mee te kijken en te leren. Tom staat daar heel open in en geeft me alle ruimte, wat onze samenwerking zo prettig maakt.” 

 

Tom is ervan overtuigd dat de inzet van een onderwijsambassadeur het onderwijs kan verrijken, daar is de samenwerking met Nienke voor KC Leyenburg het levende bewijs van. “Nienke heeft het talent om een kind het gevoel te geven dat het gezien en serieus genomen wordt. Bovendien weet ze als geen ander haar enthousiasme voor lezen over te brengen, en dat is precies waar haar kracht ligt. Het is in mijn beleving echt belangrijk om een onderwijsambassadeur in te zetten op een manier die aansluit bij de kwaliteiten van die persoon. Als je daar als leerkracht voor openstaat en je samen tot een mooie invulling van de rol kan komen, dan levert de samenwerking tussen een leerkracht en een onderwijsambassadeur echt iets heel bijzonders op.” 

Meester Tom hoopt overigens dat hij Nienke in haar resterende tijd bij KC Leyenburg stiekem kan overhalen om de overstap te maken naar het leraarschap, zoals hij destijds zelf ook heeft gedaan. “Ik blijf het gewoon proberen”, zegt hij grinnikend. “In wezen zie ik gewoon een juf naast me staan.” Nienke lacht maar laat zich daar verder wijselijk niet over uit.

 

Wil je ook impact maken?

Dat kan! In alle regio's zijn we op zoek naar onderwijsambassadeurs voor komend schooljaar. Lees hier meer informatie over onderwijsambassadeur worden en meld je ook aan!